Придбання квартири на стадії котловану від забудовника: плюси та мінуси

На жаль не всі молоді сім'ї, та й пересічні громадяни можуть собі дозволити купити квартиру. Єдиним, але ризикованим способом поліпшити фінансове становище в житловій проблемі – придбання житла на стадії «котловану». Купівля житла на такій стадії будівництва в рази дешевше, ніж придбання у вже побудованому будинку.

На якому етапі будівництва вигідніше купувати квартиру в новобудові

Придбання житлової нерухомості на етапі будівництва іменованого «котлованом» це вигідна у всіх відносинах угода. Це період будівництва, коли забудовник оформляє документи на земельну ділянку та проводить підготовку будмайданчику під майбутній житловий комплекс.

Наступний етап – це будівельно-монтажний. Коли зводяться поверхи. Далі підключення комунікацій. Та кінцевий етап – оздоблення житлових приміщень. Монолітно-цегляні будинки в середньому будуються близько двох-трьох років, а панельні, приблизно рік.

Так чому ж вигідна покупка на першому етапі будівництва? Після того як дозвільні документи готові забудовник відкриває додатковий офіс на будмайданчику та починає продавати майбутні квадрати, які можна побачити тільки на папері. Але саме з цієї причини забудовник може запропонувати ціни на квартири на стадії котловану на 30-40% нижче ринкової. Що не може не привернути потенційних покупців.

Ціни на стадії котловану

Щоб вибрати етап будівництва покупки квартири варто враховувати що вартість житла на стадії «котловану» залежить від кількох обставин:

  • етапу зведення новобудови;
  • рівень розвитку інфраструктури;
  • місця розташування;
  • розміру квартири;
  • типу та планування житлового приміщення;
  • інших індивідуальних чинників.

На первинному етапі будівництва цінові параметри на нерухомість найчастіше стабільні. Але при темпах забудови що постійно зростають ціни на квартири будуть рости.

Плюси та мінуси придбання квартири на ранньому рівні будівництва

Купуючи житлову нерухомість на ранній стадії забудови, зважте всі за та проти, виділивши плюси та мінуси такої угоди, адже на кону чималенька сума вашого бюджету.

Основні плюси:

  • Вартість. На початковій стадії будівництва квартиру можна купити за півціни.
  • Є можливість вибору. На етапі «котловану» частка реалізованого житла невелика та тому у майбутніх покупців нерухомості є можливість вибрати квартиру по своєму смаку та потребам.

Реальні мінуси:

  • Основними недоліками такої угоди є ризики пов'язані з деякими обставинами. По-перше, можна натрапити на шахрайські схеми компаній одноденок, побудованих на довірі інвесторів.
  • Є ймовірність того що сумлінна фірма-забудовник може натрапити на фінансові труднощі що загрожує потенційним покупцям стати не щасливими новоселами найближчим часом, а набувачами довгобуду або гірше того майбутня квартира так й залишиться проектом на папері.
  • Період очікування. Навіть якщо нерухомість, що купується не стане довгобудом стати власником квартири тут та зараз не вийде. Доведеться чекати закінчення будівництва. А це рік-два та чергові витрати на орендоване житло.

Можливі ризики придбання метрів що не існують

Проблема ризиків залишитися без житла та грошей виникає не через відсутність офіційного договору, а з вини недобросовісних забудовників, які користуються юридичною безграмотністю населення. На жаль, такі забудовники, не рідкість в наш час.

Не отримавши дозволу на будівельні роботи компанія намагається всіма правдами та неправдами зберегти або повернути вкладені в будівництво фінанси. Та «нечисті на руку» підприємці вдаються до «сірих схем» пропонуючи покупцеві укласти не основний ДДУ, а попередній. Це безпосередньо порушує чинне законодавство.