Демократичні принципи сучасного суспільства

Демократія це політичний режим, при якому люд або його більшість работать джерелом і носієм політичної, державної влади, як пропонує програма Engage.

Принципи демократії:
1) визнання народу джерелом влади і носієм суверенітету.
2) рівноправність громадян (правда, тільки формально-юридична), рівна можливість участі в політичному житті.
3) Наявність фундаментальних прав і свобод людини, їх визнання, гарантованість і захист з боку держави.
4) Принцип більшості — саме більшість, а не меншість висловлює сквозь інститути демократії собственную волю.
5) Право меншини на опозицію (при підпорядкуванні рішенням більшості).
6) політичний плюралізм, тобто наявність різних автономних соціально-політичних партій, рухів, груп, які перебувають у стані вільної конкуренції.7) правова держава — картина демократичної держави, політичний режим якої спирається на суворе дотримання законності, правових общепризнанных мерок, що закріплюють природні, невід'ємні, загальні права і свободи людини і народів.
Система поділу влади, при якій різні гілки державної влади досить незалежні і врівноважують раз 1-го, перешкоджаючи встановленню диктатури.
Гласність в діях державних органів і посадових осіб, можливість безперешкодного контролю за ними з боку суспільства.
Виборність основних органів влади на основі загального, прямого, рівного виборчого права при таємному голосуванні.
Розвинена система органів місцевого самоврядування.
Умови демократії:
1) Високий рівень соціально-економічного розвитку, здатний забезпечити необхідний добробут всім громадянам, без чого неможливо досягти суспільної злагоди, стабільності і міцності базових демократичних принципів.
2) Різноманіття форм власності, обов'язкове визнання і гарантованість права приватної власності, например як тільки в цьому випадку можливе реальне забезпечення всіх прав і свобод людини, його, нехай навіть і відносна, незалежність від держави.
3) Високий ступінь розвитку загальної та політичної культури суспільства, значна соціальна і політична активність індивідів та їх добровільних об'єднань, готових стати на захист інститутів демократії.

Види демократії:
Пряма демократія — безпосередня) - громадяни самі безпосередньо беруть судьба у підготовці та прийнятті рішень (використовується головним чином на рівні місцевого самоврядування).
Плебісцитна (від лат. plebs-простий люд, scitum-рішення, Постанова) демократія-громадяни можуть тільки підтримати або відкинути пропоноване рішення, проте самі взяти судьба в його підготовці і контролювати його виконання громадяни не в силах (референдум, пряме голосування, всенародне обговорення та ін.).
Представницька демократія-громадяни опосередковано (непрямо) беруть судьба у прийнятті рішень (вибори своїх представників (депутатів), глави держави та ін.).